Alegeri Croaţia: Conservatorii de la putere câştigă alegerile parlamentarele, dar fără a avea o majoritate nu pot forma un guvern

Partidul conservator aflat la putere în Croaţia a obţinut cele mai multe locuri în alegerile parlamentare, dar nu suficiente pentru a forma un guvern, scrie The Guardian. Uniunea Democrată Croată (HDZ) a actualului premier, Andrej Plenković, a obţinut 60 din 151 de mandate.

Rezultatele din peste 90% din secţiile de votare configurează faptul că partidul conservator, aflat la putere, a câştigat un nou mandat. ,,Pentru a treia oară consecutiv, HDZ a câştigat în mod convingător alegerile parlamentare”, a declarat Plenković în faţa susţinătorilor săi din Zagreb, joi dimineaţă, potrivit The Guardian.

Coaliţia de centru-stânga, condusă de social-democraţi (SDP), s-a clasat pe locul al doilea, obţinând 42 de locuri în Parlament, iar partidul naţionalist de dreapta, Mişcarea pentru Patrie, ocupă locul al treilea în rezultate, având 14 locuri.

Un partid ultraconservator şi un partid de stânga-verde au obţinut câte 11 şi 10 locuri. Prezenţa la urne a fost de 60%.

Analiştii sunt de părere că partidul Mişcarea pentru Patrie va juca un rol important în discuţiile de formare a noului Guvern, în timp ce analistul politic Tihomir Cipek a declarat pentru Nova TV că ,,va fi un proces de negociere foarte dificil”.

HDZ va începe joi dimineaţă discuţiile pentru a întruni majoritatea parlamentară, necesară formării Guvernului, a declarat Plenković.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels