ZF Live. Oana Neneciu, Ecopolis: „Depăşim valorile maxime admise pentru protejarea sănătăţii umane în Bucureşti. Trebuie să reducem viteza în zonele rezidenţiale, preferabil chiar în tot oraşul“

Oana Neneciu, director executiv, Ecopolis: Încercăm să modificăm Codul rutier, în sensul de a reduce staţionarea pe termen lung cu motorul pornit, care emite foarte mulţi poluanţi. La şcoli şi la grădiniţe se întâmplă să avem valori foarte mari ale poluanţilor din cauza părinţilor care nu ştiu că a aştepta câte 20-30 de minute cu motorul pornit afectează copiii.

Oana Neneciu spune că este nevoie de zone de prioritizare a pietonilor, prin care, practic, este permis să treci cu maşina, dar prioritate au pietonii, apoi bicicliştii şi abia în final autoturismele, iar viteza maximă este de 10-15 kilometri pe oră.

Bucureştiul stă prost în toate zonele din punctul de vedere al calităţii aerului, staţiile de măsurare indicând depăşiri foarte mari ale nivelurilor admise de poluare, spune Oana Neneciu, director executiv la asociaţia Ecopolis.

„Am început să facem analize mai detaliate asupra poluanţilor din Capitală. Am urmărit timp de cinci luni poluarea din 21 de puncte din Bucureşti. Depăşim valorile maxime admise pentru protejarea sănătăţii umane în Bucureşti. Din 21 de puncte, la şase depăşim cu aproape dublu valoarea maximă admisă de legislaţia naţională. La toate cele 21 de puncte depăşim cu până la de cinci ori valoarea maximă admisă de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. E vorba de dioxidul de azot, un gaz emanat în urma arderii motoarelor termice, deci care provine în special din traficul auto“, a spus Oana Neneciu la emisiunea online de business ZF Live.

Ecopolis a împrumutat această metodologie de la Paris şi iniţial a instalat 100 de puncte în Bucureşti, apoi a scăzut la 21, situate la Cercul Militar, inter­secţia de la AFI Cotroceni, Colegiul Naţional Iuliu Maniu, Grădiniţa 205, zona Ştefan cel Mare, zone în general foarte aglomerate şi tranzitate de ma­şini. Au fost amplasate însă filtre şi în zone mai lăturalnice, unde de asemenea s-au înregistrat depăşiri ale limitelor recoman­date.

„Aproximativ 29.000 de români mor anual prematur din cauze asociate poluării, dar nu avem date exacte cu privire la afecţiuni – care sunt cele mai grave sau care afectează cei mai mulţi cetăţeni. Ar fi date foarte importante. Bucureştiul se află pe locul întâi în Uniunea Europeană din punctul de vedere al costului social asociat poluării. E vorba de 3.000 de euro pe cap de locuitor pe an. Sunt costuri în special de sănătate, legate de concedii medicale, de medicamentaţie, de spitalizări.“ Vestea bună totuşi, adaugă Oana Neneciu, este că transportul public din Bucureşti evoluează, se fac cu 40% mai multe călătorii decât în anii trecuţi. „Trebuie însă să ne asigurăm că eliminăm cât mai curând din trafic vehiculele poluante. Marile oraşe din Europa au luat deja de peste zece ani aceste măsuri, se elimină treptat vehiculele de tipul Euro 0, Euro 1, Euro 2, Euro 3.

Parisul a ajuns anul acesta chiar şi la Euro 5. Trebuie să ne uităm şi la maşinile de gabarit foarte mare care traversează oraşul şi care sunt foarte poluante, mai ales în orele de vârf, când avem şi ambuteiaje. Trebuie să reducem viteza în zonele rezidenţiale, preferabil chiar în tot oraşul. Avem nevoie de piste de biciclete şi transport alternativ.“

Există iniţiative pentru declararea zonelor cu emisii reduse în Bucureşti, există şi o lege naţională care impune autorităţilor din oraşele care înregistrează depăşiri la poluanţi să delimiteze zone cu emisii reduse, dar termenul pentru implementarea lor este de doi ani de acum înainte.

„Noi încercăm să modificăm Codul Rutier, în sensul de a reduce staţionarea pe termen lung cu motorul pornit, care emite foarte mulţi poluanţi. La şcoli şi la grădiniţe se întâmplă să avem valori foarte mari ale poluanţilor din cauza părinţilor care nu ştiu că a aştepta câte 20-30 de minute cu motorul pornit afectează copiii.“

Oana Neneciu mai spune că este nevoie de zone de prioritizare a pietonilor, prin care, practic, este permis să treci cu maşina, dar prioritate au pietonii, apoi bicicliştii şi abia în final autoturismele, iar viteza maximă este de 10-15 kilometri pe oră.

„E o experienţă benefică pentru centrul oraşelor. În Bucureşti însă, pe unele artere, se merge cu 80-90 de kilometri pe oră uneori.“

Unul dintre proiectele majore ale ONG-ului Ecopolis este AerLive, o platformă care a descoperit fenomenul de ardere a deşeurilor din jurul Bucureştiului. Prin astfel de studii, Ecopolis arată că cetăţenii sunt expuşi aproape zilnic poluării agresive sub diferite forme. Arderile de gunoaie, traficul intens şi praful de pe şantiere sunt doar trei dintre principalele cauze care fac uneori ca aerul să fie de-a dreptul irespirabil în oraş şi chiar şi în case.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels