ZF Agropower. Ionuţ Vochin, preşedinte, Cooperativa Argedava Novaci: Fără investiţii în tehnologie, educaţie şi cercetare în agricultură vom fi contribuitori la bugetele altora

Cooperativa vrea să investească 8 milioane de euro într-o hală de depozitare şi condiţionare a cepei, mizând pe diferenţele de preţ dintre perioada de supraproducţie şi primăvară.

Ionut Vochin, director executiv al Oxigen Agro Product Company şi preşedintele Cooperativei Ar­ge­dava Novaci, crede că, având în vedere că agricultura şi în special legumicultura au nevoie de multă forţă de muncă, care de multe ori este greu de găsit, fermierii trebuie să investească în tehnologie pentru a asigura măcar producţia internă.

„Trebuie să ne trezim, să investim în teh­nologie şi atunci şi rezultatele vor veni foarte re­pe­de. Vedem că piaţa globală este într-o viteză incredibil de mare, că cercetarea avansează foar­te repede. Avem bani de la Uniunea Europeană, este păcat să nu îi fructificăm. Cam asta este în mare  o radiografie macro pentru agricultură, iar pentru legumicultură, situaţia este aceeaşi, în sensul că noi am văzut în aceste proiecte pe fon­duri europene o oportunitate incredibilă“, a spus Ionuţ Vochin, în cadrul emisiunii ZF Agro­power, un proiect susţinut de Banca Transilvania şi Penny. Cooperativa pe care antreprenorul o conduce lucrează peste 600 de hectare de teren, atât suprafaţă protejată, cât şi neprotejată. Coo­pe­rativa a fost înfiinţată în 2019 şi doar membrii fondatori lucrează în jur de 125 de hectare de legume, dintre care 16 hectare în sere şi solarii, mare parte din ele finanţate prin fonduri euro­pene. În urmă cu doi ani, Ionuţ Vochin a sesizat potenţialul culturii de ceapă având în vedere că piaţa mondială a avut la vremea aceea de suferit, astfel că a considerat oportună o investiţie în condiţionare şi depozitare astfel încât să poată avea şi în sezonul rece, iarna şi chiar şi primăvara, ceapă românească. Recent, cooperativa a depus un proiect la AFIR pe măsura DR 22 „Investiţii în condiţionarea, depozitarea şi procesarea produselor agricole şi pomicole“ şi a obţinut un punctaj favorabil. Astfel, cooperativa va investi circa 8 milioane de euro într-o hală de condiţio­nare şi depozitare a capei.

„În zona în care activăm noi, în sudul Româ­niei, zona Giurgiu-Teleorman, astăzi sunt peste 1.000 de hectare însămânţate cu ceapă, nu­mai noi avem aproape 60 de hectare, dar sunt fer­mieri mari, performanţi, care au pus peste 100 de hec­tare“, a punctat antreprenorul.

„Cunosc fermier care a pus peste 300 de hectare de ceapă tocmai în încercarea aceasta temerară de a ne asigura independenţa producţiei şi, practic, securitatea alimentară a ţării noastre. În momentul în care avem capacităţi de producţie şi de depozitare, atunci putem vorbi despre o siguranţă a hranei de zi cu zi“, a completat el.

La nivelul cooperativei, el estimează o producţie de 5.000-6.000 de tone, iar depozitul pe care intenţionează să îl construiască va avea o capacitate de 7.500 de tone. „Vizăm depozitarea unei părţi din producţie, dar şi colectarea din bazinele legumicole din sudul ţării, pentru că, vedeţi, toţi legumicultorii au această problemă cu privirea procesare. Nu vom procesa calitatea întâi, vom procesa calitatea a 2-a, marfă necalibrată, astfel încât să putem să dăm plus valoare unor produse pe care ceilalţi legumicultori le-ar fi aruncat pur şi simplu“. De asemenea, el crede că miza cea mai mare a legumiculturii este să folosească cât mai multă tehnologie pentru a ne face viaţa mai uşoară şi mai profitabilă.

„Tehnologia face diferenţa între profit şi pierdere. Trebuie să investim în tehnologie, trebuie să recuperăm decalajul între est şi vest şi atunci vom fi partea aceasta de legumicultură. (…) Încurajez şi tânăra generaţie să se educe, să se ducă la facultate şi nu numai, pentru că fără educaţie, şi fără cercetare în agricultură nu vom fi decât contributori la bugetele altora, pentru că vom cumpăra tehnologie“.