“Reducerea cererii internaționale pentru strunguri, freze și ferăstraie circulare „Fabricate în Germania“, inclusiv din partea firmelor germane”

"Reducerea cererii internaționale pentru strunguri, freze și ferăstraie circulare „Fabricate în Germania“, inclusiv din partea firmelor germane"


# Supremația Chinei în sectorul global al mașinilor-unelte: O analiză aprofundată a industriei mondiale

În contextul schimbărilor economice și industriale accelerate din ultimele decenii, China a reușit să își întărească statutul de lider incontestabil pe piața internațională a mașinilor-unelte. Pentru prima dată în istorie, fabricile din China au livrat o cantitate de mașini-unelte ce se apropie de producția combinată a Germaniei, Japoniei și Statelor Unite. Mai mult, în 2022, China a fabricat un număr de mașini-unelte care a depășit cererea internă, o realizare care stârnește întrebări cu privire la impactul acestui fenomen asupra echilibrului pieței globale în anii ce vor urma.

### Mașinile-unelte: Fundamentul industriei contemporane

Mașinile-unelte sunt cruciale pentru toate procesele de fabricație și prelucrare a metalelor. Strunguri, freze, ferăstraie cu bandă sau circulare au un rol esențial în fabricile mari, atelierele și șantierele industriale de pe glob. Aceste echipamente de precizie sunt utilizate pentru a crea piesele și componentele necesare în diverse domenii, inclusiv în sectorul auto, electronic, aeronautic și militar.

Industria germană a mașinilor-unelte s-a bucurat de mult timp de recunoaștere globală pentru precizia, inovația și măiestria tehnică a produselor sale. Cu siguranță, Germania, împreună cu Japonia și Statele Unite, a fost mult timp una dintre cele mai importante surse de tehnologii avansate în prelucrarea metalelor.

### Impactul grav al declinului cererii asupra producătorilor germani

Recent, însă, sectorul german al mașinilor-unelte a fost lovit de o scădere drastică a comenzilor. Conform asociației germane VDW (Asociația Producătorilor de Mașini-Unelte), comenzile pentru mașinile-unelte “Fabricate în Germania” au scăzut cu 28% în al doilea trimestru al anului comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior. Cifra devine și mai alarmantă pentru comenzile de export, care au scăzut cu 33%, iar cererea internă a scăzut cu 13%. Această prăbușire a cererii survine după un declin similar în primul trimestru și reflectă realitatea unei recesiuni industriale severe în Germania, cea mai gravă de la Al Doilea Război Mondial.

Aceste tendințe sunt în concordanță cu previziunile economice negative pentru Germania, care prezic o contracție economică semnificativă și o posibilă recesiune în cel mai mare motor economic european. Modelul economic extrem de dependent de exporturi, pe care Germania s-a bazat timp de decenii, începe să prezinte slăbiciuni serioase.

Producătorii germani și-au construit succesul pe calitatea superioară a echipamentelor sale, având încrederea că cererea pentru produse extrem de specializate va rămâne constantă. Cu toate acestea, se pare că această presupunere nu mai este validă – și acesta este în parte rezultatul intrării masive a mașinilor-unelte din China.

### Ascensiunea impresionantă a Chinei pe piața globală a mașinilor-unelte

În timp ce Germania, Japonia și alte economii occidentale se confruntă cu provocări serioase pe piața mașinilor-unelte, China a realizat performanțe excepționale. Anul trecut, China a reușit să își depășească nu doar cererea internă pentru mașini-unelte, ci și uriașa necesitate internă de echipamente de acest tip. Datele recente indică faptul că valoarea exporturilor de mașini-unelte din China a ajuns la 7,3 miliarde euro, aproape de nivelul Japoniei (6,3 miliarde euro) și chiar mai sus decât Germania, care a dominat timp de multă vreme exporturile globale cu 8 miliarde de euro.