ZF Live. Bezna economică a anilor ‘90. Cum a pierdut România startul în cursa economică şi de ce vecinii ne-au luat-o înainte VIDEO

 „România a suferit pe ambele planuri atât din punct de vedere al  pregătirii, pentru că la noi mediul economic a fost rigid controlat înainte de 1989, iar perioada de după 1990 a existat o mare reticenţă şi o mare neîncredere a mediului de afaceri din străinătate. În România neîncrederea investitorilor străini era mare şi din acest motiv România a rămas în urmă, s-a detaşat aşa-numitul grup de la Visegrad care noi n-am făcut niciodată parte şi această diferenţă atât la nivel de stat, pentru că nu trebuie să uităm faptul că şi în perioada dinainte de 1989, România avea un decalaj de dezvoltare semnificativ faţă de blocul ţărilor comuniste din regiune şi faţă de Polonia, şi faţă de Germania, şi faţă de Cehia şi faţă de Ungaria” a mai spus Aurelian Dochia la ZF Live.

România a pierdut startul în cursa pentru dezvoltarea economică la incepul anilor ’90, din cauza unui decalaj de dezvoltare deja existent de dinainte să cadă comunismul. Decalajul la care s-a adăugat incertitudinea politică din acele vremuri, dar şi reticenţa investitorilor străini au ţinut România pe loc într-o perioadă în care alte ţări din fostul bloc communist deja făceau paşi către capitalism şi dezvoltare economică, a spus Aurelian Dochia la ZF Live.

„Aş spune că aceste ţări au făcut încercări de reformă înainte de 1990. Şi Polonia şi Ungaria erau cunoscute drept ţări care au experimentat cu diverse forme de sector privat, aveau deja un mediu antreprenorial la începutul anilor 90, care ştiau ce înseamnă o economie de piaţă, experimentaseră formele de organizare şi de desfăşurare a activităţii în pe o piaţă liberă şi asta a făcut ca aceste ţări să aibă un start mult mai bun. În plus, ele s-au bucurat de mult mai multă încredere din partea mediului internaţional de afaceri,” a declarat Aurelia Dochia, analist financiar, în cadrul emisiunii ZF Live realizată cu sprijinul Orange Business.

Într-o perioadă în care ţara se confrunta cu o lipsă de direcţie, vecini precum Cehia sau Ungaria experimentau deja cu instrumentele şi actorii economici necesari dezvoltării. Pe acest fond, fostele republici sovietice au atras atenţia investitorilor, ale căror bani au pus în mişcare motoarele economice şi dezvoltarea, a subliniat Aurelian Dochia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels