Guvernul olandez ar putea să nu mai folosească Facebook

Guvernul olandez spune că ar putea să nu mai folosească Facebook din cauza îngrijorărilor legate de confidenţialitate,

Guvernul olandez a declarat vineri că ar putea fi obligat să nu mai folosească Facebook, după un avertisment al autorităţii olandeze de reglementare în materie de confidenţialitate cu privire la Meta.

Autoritatea olandeză pentru protecţia datelor (DPA) sfătuieşte Ministerul de Interne olandez să nu se bazeze pe paginile de Facebook pentru a comunica cu cetăţenii dacă nu are o idee clară despre modul în care Facebook utilizează datele personale ale persoanelor care vizitează paginile guvernamentale.

Ministerul de Interne solicitase anterior DPA consultanţă cu privire la posibilitatea ca guvernul să utilizeze paginile de Facebook într-un mod conform.

Guvernul doreşte claritate din partea Meta “cât mai curând posibil, cel târziu înainte de vacanţa de vară, cu privire la modul în care abordează preocupările noastre”, a declarat Alexandra van Huffelen, ministrul olandez pentru digitalizare.

“În caz contrar, în conformitate cu sfatul DPA, vom fi obligaţi să ne oprim activităţile pe paginile de Facebook”, a adăugat ea.

Preşedintele DPA olandez, Aleid Wolfsen, a declarat că “oamenii care vizitează o pagină guvernamentală au încredere că informaţiile lor personale şi sensibile sunt în mâini sigure”.

“Faptul că acestea pot implica şi informaţii despre copii şi tineri face ca acest lucru să fie şi mai important. Aceştia sunt vulnerabili online şi au nevoie de o protecţie suplimentară”, a spus Wolfsen.

Un purtător de cuvânt al Meta a declarat pentru CNBC: “Suntem în mod fundamental în dezacord cu evaluarea care stă la baza acestui sfat, care este eronat din punct de vedere al faptelor şi demonstrează o neînţelegere fundamentală cu privire la modul în care funcţionează produsele noastre”.

“Analizăm toate produsele Meta pentru a ne asigura că acestea respectă legile din regiunile în care ne oferim serviciile şi vom continua să colaborăm cu guvernul pentru a ne asigura că pot folosi social media pentru a comunica cu oamenii”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Meta.

Sfatul DPA serveşte drept o dovadă în plus a “neîncrederii tot mai mari între autorităţile europene de reglementare şi Meta”, a declarat Matthew Holman, partener în domeniul tehnologiei, confidenţialităţii şi inteligenţei artificiale la firma de avocatură Cripps, pentru CNBC.

Holman a precizat că preocuparea autorităţii de reglementare olandeze este probabil legată de faptul că datele utilizatorilor “sunt partajate cu departamentele guvernamentale pe platforma Meta şi ar putea fi în continuare supuse unor probleme de securitate, monitorizare sau acces de către agenţiile federale americane”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels