ZF LIVE. Inflaţia va continua să dea bătăi de cap. Aurelian Dochia, analist financiar: În 2024 nu vom atinge ţintele BNR privind inflaţia. Cred că ne vom obişnui cu preţurile mari VIDEO

„Aşa cum văd eu lucrurile, nu cred că anul ăsta se va se va putea ajunge la acest nivel şi ca să faci prognoze pentru ce se întâmplă în 2025 este foarte riscant. În momentul de faţă eu cred că vom ne vom obişnui cu un nivel mai mai ridicat al inflaţiei, care de altfel în perspectivă istorică nici nu este neobişnuit. E o o anumită inflaţie. A fost tradiţia istorică a majorităţii perioadelor de dezvoltare” a declarat Aurelian Dochia, analist financiar, la ZF live.

Analiştii financiari nu sunt foarte optimişti în ceea ce priveşte prognozele pentru 2024 privind inflaţia. Aurelian Dochia este de părere că în 2024 se va putea atinge ţinta  pentru inflaţie a BNR şi că preţurile mari vor mai persista şi în viitor.

„Până la urmă, băncile centrale au avut perioade în care au avut inflaţie negativă, ceea ce este neobişnuit şi contrar oricăror intuiţii economice, perioada de până acum a fost neobişnuită, aşa că acum cred că mai degrabă ne obişnuim. Trebuie să învăţăm că normalul este să ai o anumită inflaţie şi această inflaţie s-ar putea să fie mai mare decât ţinta de 2% pe care majoritatea băncilor centrale o caută. S-ar putea să fie undeva la trei-patru inflaţia obişnuită” a declarat Aurelian Dochia în cadrul emisiunii de ZF live, realizată cu sprijinul Orange Business.

Aurelian Dochia este de părere că inflaţia se va situa uşor peste pragul de 2%, pe care majoritatea băncilor centrale din Europa o urmăresc.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels