Agroland Agribusiness Secures €400,000 Purchase of Agro-Industrial Platform in Mehedinți

Agroland Agribusiness Secures €400,000 Purchase of Agro-Industrial Platform in Mehedinți


# Agroland Agribusiness (AAB): Creștere în Domeniul Producției de Semințe prin Achiziționarea unei Infrastructuri Agro-Industriale în Șimian

Agroland Agribusiness (cod bursier AAB), o entitate renumită în România pentru activitatea sa în comercializarea inputurilor agricole, a realizat recent un pas semnificativ în sporirea capacității de producție. Pe 6 octombrie 2023, compania a comunicat la Bursa de Valori București despre achiziția unei stații de condiționare pentru semințe și cereale, adăugând la portofoliul său silozuri pentru stocarea cerealelor, depozite pentru fertilizanți, precum și facilități pentru stocarea combustibililor. Această mișcare strategică deschide noi perspective pentru Agroland Agribusiness în sectorul agricol românesc.

## Crearea unei Noi Linii de Producție

Achiziția aceasta semnifică începutul unei noi direcții pentru Agroland Agribusiness, care își extinde activitatea dincolo de rolul său tradițional de distribuitor de inputuri agricole, devenind de asemenea și producător de semințe. Platforma agro-industrială cumpărată în localitatea Șimian, județul Mehedinți, este crucială pentru instaurarea unei linii de afaceri dedicate producerii de semințe și cereale cu genetică proprie.

Florin Radu, Director General al Agroland Agribusiness, a evidențiat semnificația strategică a acestei investiții:
> „Achiziţia platformei agro-industriale din Şimian marchează o nouă etapă pentru compania noastră […] Valorificarea acestei oportunităţi ne oferă o poziţie extrem de favorabilă pe piaţă, având în vedere că soiurile exclusive care vor fi dezvoltate aici […] se vor adapta specificului climatic şi cererilor pieţei din România.”

Această evoluție are loc într-un context în care schimbările climatice și seceta din ultimii ani au influențat negativ randamentele agricole. Compania intenționează să furnizeze semințe adaptive și performante, destinate să sprijine fermierii în obținerea unor producții superioare. În plus, colaborarea strânsă cu agricultorii din rețeaua companiei este esențială pentru a efectua ajustările necesare, astfel încât să maximizeze randamentele în terenurile afectate de condițiile climatice adverse.

## Caracteristicile Infrastructurii Achiziționate

Stația de condiționare se află pe un teren cu o suprafață totală de 8.257 mp și include deja un depozit de aproximativ 3.000 mp. Aceasta suportă activități esențiale precum:
– Prepararea semințelor;
– Uscarea și sortarea cerealelor;
– Tratarea semințelor conform standardelor internaționale de calitate;
– Împachetarea și stocarea produselor destinate vânzării.

Prin intermediul acestei unități, Agroland Agribusiness va fi capabilă să proceseze semințele și cerealele pentru a le oferi în condiții optime și conform cerințelor de pe piețele locale și internaționale. Depozitele suplimentare pentru fertilizanți și combustibili vor oferi suport logistic adițional pentru activitățile de producție și distribuție.

Costul total al acestei achiziții a fost de 400.000 de euro, iar fondurile au fost asigurate din resursele proprii ale companiei. Ulterior acestei tranzacții, compania a anunțat inițierea unui plan de retehnologizare a echipamentelor din stație, având scopul de a îmbunătăți productivitatea și de a respecta standardele internaționale.

## Impact asupra Pieței și Indicatorii Financiari

După finalizarea achiziției, Agroland Agribusiness va intra într-o nouă etapă de producție proprie, concentrându-se, la început, pe piața internă. Compania aspiră să utilizeze noua platformă industrială pentru a deveni un lider în furnizarea de soluții genetice optimizate pentru fermierii români.

În cadrul Bursei de Valori București, statutul companiei reflectă o capitalizare de 21,5 milioane