Afaceri de la Zero. Alexandra Istrate a pariat pe brandul de accesorii pentru animale MASH şi vrea să deschidă propriul magazin

În prezent, Alexandra Istrate lucrează singură în atelierul ei aflat la 30 de kilometri de Bucureşti, însă spune că următorul pas în dezvoltarea businessului este căutarea unui ajutor.

Alexandra Istrate şi-a pus la încercare îndeletnicirile în ale realizării de zgărzi pentru câini într-o vacanţă şi de la pasiune a trecut treptat la un business şi la a fi 24/7 antreprenor, astfel că a lansat brandul MASH, care realizează accesorii în special pentru câini.

„Acum realizez lese, zgărzi şi coliere şi un colier cu efect repelent, natural. Mă axez foarte mult pe animale mari, câini foarte puternici care trag în lesă. Urmează să fac nişte produse şi pentru câini mici şi foarte mici. Şi în prezent lucrez şi la câteva hamuri, dar având în vedere că toate produsele mele sunt realizate la comandă, e mai dificil să găsesc un model de ham care să nu implice foarte multe măsurători”, a povestit Alexandra Istrate în cadrul ZF Afaceri de la Zero.

Primii clienţi au venit încă de pe vremea când Alexandra era dog walker, dar şi datorită dresajului de care ea se ocupa, iar treptat a câştigat tot mai mulţi clienţi.

„ Produsele MASH se diferenţiază de alte produse în primul rând prin materialul pe care îl folosesc, care încă nu este destul de cunoscut la noi. E un material foarte rezistent, care se curăţă foarte uşor, nu reţine microbi sau mirosuri, sau orice dă bătăi de cap, pentru că în general câinii se murdăresc şi sunt mulţi care au şi sensibilităţi. Toate produsele sunt făcute la comadă pe măsura şi dorinţele clientului”, a precizat ea.

În plus, Alexandra adaugă faptul că ţine cont şi de rasa câinelui, de tipul de plimbări pe care le are, de temperament. Pentru a realiza o zgardă de exemplu ea are nevoie de minimum 30 de minute, depinzând foarte mult de model, de detalii şi de finisarea produsului, mai ales că în prezent nu printează „in house” produsele, ci are un colaborator. Pe site-uri precum Iarmaroc, MASH are şi produse disponibile gata realizate, însă cei care vor să dea o comandă personalizată o pot contacta pe Alexandra prin intermediul reţelelor de socializare MASH.

„Eu sunt activă, foarte activă pe social media, mai mult pe Instagram, dar cel mai mult şi cel mai prolific în promovare, să zic aşa, este cuvântul clientului. Ei vorbesc mai departe cu prietenii şi tot aşa”. Ea menţionează că pentru început o astfel de afacere se poate începe cu câteva mii de lei, în funcţie de tipul de echipamente ales, însă treptat este nevoie de echipamente cât mai performante.

Alexandra crede că mai este loc de dezvoltare în acest segment de piaţă pentru că nu sunt mulţi artizani care să creeze manual accesorii pentru animale de companie.

„Următorul pas foarte important şi necesar în dezvoltarea MASH este găsirea unui ajutor ca să pot să grăbesc cumva procesul de producţie în sine. Iar planul pentru viitor este deschiderea unui spaţiu, care să fie mult mai mult decât un magazin, ca oamenii să îşi ridice comenzile, să vină să bea o cafea şi să îşi aducă câinele”, a mai povestit antreprenoarea, care adaugă faptul că trebuie să găsească un spaţiu mai aproape de Bucureşti.


ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

⇔ Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

⇔ În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.